Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü
+36 30 6 800 399

A termék telefonon is rendelhető,
hívja a +36 30 6 800 399 telefonszámot!

Erdélyi Kürtőskalács sütő (10002)

Ár:
2.290 Ft
Cikkszám: 10002
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Várható szállítás: 2020. november 02.
Szállítási díj: 1.190 Ft
Elérhetőség: Raktáron

Leírás:
  Erdélyi Kürtőskalács sütő
  A nyéllel együtt 64 cm hosszú
  A sütőfelület 20 cm hosszú és 4,5 cm átmérőjű

Anyag:
  Fa, fém

Menny.:db

Leírás és Paraméterek

Eláruljuk az eredeti erdélyi kürtőskalács titkos receptjét, hogy otthon is el tudd készíteni,

sőt, ennek a finomságnak az eredetét is megosztjuk veled!

 

Hogyan készült az első kürtőskalács? 
A kürtőskalács köré rengeteg hiedelem és monda fonódott. Az egyik szerint a tatárjárás idején,
hosszú ellenállás után a székelyföldiek úgy döntöttek, hogy menekülőre fogják, hegyekben,
barlangokban kerestek menedéket. Mivel a tatárok sehogyan sem tudták előcsalogatni őket,
elhatározták, hogy kiéheztetik az embereket. Hamarosan a tatároknak és a székelyeknek sem
volt mit enniük. Egy okos székely asszony azonban összekeverte a maradék lisztet a hamuval,
és nagy kürtőskalácsokat sütött, melyeket póznákra húzva mutogattak a tatároknak, akik ezt
meglátva éhesen és bosszúsan elvonultak.


Erdélyi kürtőskalács recept
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 egész tojás, 3 tojássárgája, 5 kanál porcukor, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő,
                     8 dl tej. A beszóráshoz, és a kenéshez: 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg apróra
                     vágott dió
Elkészítés:

A tészta alapanyagaiból nagyon finom, a fánkénál keményebb tésztát dagasztunk, 
konyharuhával letakarjuk, és 1 órán át kelesztjük meleg helyen. A tűzhelyet ez idő alatt
előkészítjük. A sütőfát bevajazzuk, az apróra vágott diót kristálycukorral összekeverjük.

A már megkelt tésztából egy tenyérnyi adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles
csíkokat sodrunk. Kevés hézagot hagyva a sütőfára tekerjük körbe-körbe, ujjunkkal lelapítjuk,
hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát.

A fahengerre tekert tésztát flekkensütő parázstartója fölé helyezzük és állandó forgatás mellett
az égő parázs felett lassan sütjük. Amikor kezd egyenletesen pirulni, olvasztott vajjal bekenjük,

és szűrőn keresztül a porcukrot rászórjuk minden oldalára, mely a sütéstől barnára
karamellizálódik és szép fényes lesz. Ha dióval szórjuk, akkor a tésztát sütés előtt kenjük be 

tojásfehérjével, és így szórjuk rá a kristálycukorral összekevert diót. Ezt is lassan sütjük, közben
kenegetjük vajjal, míg megsül.

A kürtőskalács kb. 10-15 perc alatt sül meg, ezután óvatosan leszedjük a sütőfáról. Fogyasztásig felállítva,
letakarva tároljuk.

 


 

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!